Anatomska obuća

Šta je anatomska obuća?

Anatomska obuća označava specijalnu kategoriju obuće kojoj je posvećena posebna pažnja kod oblikovanja gazišta. Anatomska gazišta su oblikovana na način da rasterećuju tegobe koštano-mišićnog sastava (kolena, zglobovi, stopala). Rađena su po svim pravilima ortopedske tehnike. Anatomska obuća ima vrlo važnu ulogu u održavanju fiziologije pokreta i funkciju održavanja optimalnog odnosa površine stopala s površinom po kojoj se krećemo.


Kome je namenjena anatomska obuća?

Anatomska obuća je namenjena ljudima različite životne dobi koji posvećuju posebnu pažnju zdravlju. Posebno je namenjena osobama kojima profesija zahteva dugotrajno stajanje, koji pate od raznih tegoba i bolova stopala, te svima koji ne pristaju na kompromise kod odabira udobne obuće.


Kako anatomska obuća utiče na zdravlje?

Anatomska obuća utiče na opšte zdravlje stopala i nogu jer je izradjena da bi maksimalno rasteretila tegobe. Kod anatomske obuće posebna pažnja je posvećena prvenstveno gazištu obuće kako bi uticalo na prirodan položaj. Visina pete od 2,5 do 5 cm prihvatljiva je po preporuci ortopeda.


Koji su najčešći uzročnici bolova u stopalima?

Najčešći uzročnici bolova u stopalima su loša obuća koja ne odgovara vašoj nozi, žuljevi, spuštena stopala,nosenje previsokih peta. Ni preterano nošenje baletanki nije dobro za vaše noge, naročito ako patite od ravnih tabana. Ravan đon bez anatomskog uloška ne pruža potporu koja je stopalu potrebna, pa nošenje ovakve obuće dovodi do bola u petama i središnjem mekanom delu sa donje strane stopala.


 1. Duboko korito za petu
  pruža stopalu čvrst oslonac i stabilizuje petu.

 2. Poprečni oslonac sa metatarzalnim uzvišenjem
  pomaže da se pritisak sa sredine stopala rasporedi na celo stopalo.

 3. Unutrašnji i spoljašnji uzdužni oslonac
  pruža ravnotežu stopalu pri hodu.

 4. Hvatač za prste
  obezbeđuje korisnu vežbu i stimuliše prirodno kretanje.

 5. Presvlaka od velur kože
  apsorbuje znoj i značajno poboljšava komfor pri nošenju.

 6. Rub ležišta
  posebno visoko izvučen, kako bi obuhvatio stopalo i zaštitio prste.